Schrapsessie: Hoe komen we van alle paarse krokodillen in de zorg af?

18-07-2019

Hoe komen we van alle paarse krokodillen in de zorg af? Dat is de vraag die minister Hugo de Jonge stelde aan zijn speciaal adviseur zorg Rita Verdonk.

Het antwoord op die vraag is niet zomaar gegeven, maar wel geboden. Om oplossingen te vinden zijn de zogenoemde schrapsessies in het leven geroepen. Meer informatie hierover vindt u op (Ont)regel de zorg, https://www.ordz.nl/.

Op donderdag 11 juli 2019 organiseerden OZJT, Karakter en Zorgaccent in het Stadslab Almelo samen de eerste schrapsessie voor alle gemeenten en zorgaanbieders binnen Regio Twente. In de ochtend werden de problemen en uitdagingen opgehaald bij de professionals, in de middag werden alle paarse krokodillen gepitcht aan de verantwoordelijke bestuurders om hopelijk direct actie daaraan te verbinden.

De ruim 50 aanwezigen tijdens het ochtendprogramma werden welkom geheten door mevrouw Verdonk. De groep deelnemers kon plaatsnemen aan drie verschillende tafels: Wmo, Gemeente en Jeugd. Joost van den Brink, Karakter, was moderator van de tafel Wmo, Margit Biemans van ZorgAccent modereerde de Gemeentetafel en Nienke Belderink van OZJT was verantwoordelijk voor de tafel Jeugd. De interesse in de tafel Gemeente was zo groot dat Evelien Fokkink van OZJT een tweede tafel modereerde. Klik hier voor het overzicht van alle pitches en hun mogelijke oplossingen. Niet alle acties zijn gepitcht. Op de actiekaarten die mee gestuurd worden in de bijlage van deze e-mail staan meer acties die door de deelnemers aan het ochtendprogramma worden opgepakt. 

De belangrijkste boodschap van de schrapsessie kwam telkens weer terug: Zorg voor een Twents Model waaraan iedereen zich committeert zonder enige uitzondering. Het sleutelwoord is vertrouwen. Op welk moment en hoe kunnen we overgaan naar werken vanuit vertrouwen en echt kijken naar de cliënt? Hoe ver kunnen we komen met het terugdringen van de administratieve lasten en handelingen, zodat we weer alle aandacht kunnen richten op zorg verlenen? Het is een kwestie van loslaten en openstaan voor andere oplossingen.

17 oktober komen we weer bij elkaar met de genodigden van de eerste schrapsessie.

Paarse krokodil

 

Cookie-instellingen